Sony TA-N77ES + TA-E77ES

SOMS KOMEN DROMEN UIT

Soms, heel soms, kom je bijzondere vintage HiFi-apparatuur tegen waarvan je denkt: "wat een droomset voor een vintage audio-liefhebber!". Je wordt gepakt door de authentieke vintage "look", de high-end geluidskwaliteit, de exclusiviteit, de power en de (bijna) mint uiterlijke staat. Als dan ook nog de originele afstandsbediening, houten zijpanelen én de handleiding én doos erbij zitten, is dat bijna te mooi om waar te zijn. Maar dromen komen soms uit. De Vintage HiFi Winkel heeft namelijk een schitterende Sony-set weten te bemachtigen bestaande uit een Sony TA-N77ES eindversterker en een bijbehorende Sony TA-E77ES voorversterker van de eerste eigenaar. Het was meteen duidelijk: dit móest gewoon onze referentie-luisterset worden, want veel beter zul je vintage HiFi-apparatuur namelijk niet snel tegenkomen. Maar voordat u nu meteen opgetogen naar onze webwinkel klikt om deze bijzondere set te "scoren"...hij is (voorlopig) niet te koop.

SONY TA-N77ES
De Sony TA-N77ES is één van de meest succesvolle eindversterkers van Sony en de enige (voor zover wij weten) uitgerust met VU-powermeters. Met zijn totale beschikbare vermogen van zo'n 570 Watt is bijna elke luidspreker probleemloos aan te sturen. De Sony TA-N77ES had eigenlijk maar 1 minpuntje: de in serie geschakelde lampjes van de VU-meters. Die gingen namelijk nog wel eens stuk vanwege een "ontwerpfoutje". Verder was dit monster voorzien van hoogwaardige Sony-technologie, waaronder Super Legato Linear, Spontaneous Twin Drive power supply, Gibraltar chassis en een zeer ruim bemeten voedingstransformator met "caps" gemaakt op harsbasis.

ta-n77es

Wat zegt de Vintage Knob over deze versterker?

SONY TA-E77ES
De Sony TA-E77ES voorversterker is de ideale partner van de TA-N77ES. Deze voorversterker heeft de beschikking over een interne DAC en voor een ontwerp van eind jaren '80 van de vorige eeuw getuigt dat van een vooruitstrevende blik van Sony op de digitale ontwikkelingen.
De TA-E77ES beschikt over twee transformatoren: een kleine voor de "logic circuits" en een grote voor de voeding voor de rest, waarbij opgemerkt dient te worden dat het analoge en het digitale deel elk hun eigen voeding krijgen. Evenals de TA-N77ES beschikt de TA-E77ES over het G-chassis.
Je kunt stellen dat de TA-E77ES Sony's tegenhanger was van Denon's DAP-5500, die volgens ons echter niet zo goed "smoelt" als de Sony.
De DAC diende voor het aansluiten van digitale componenten zoals CD, DAT en Laserdisc. Maar de digitale technologie ontwikkelde zich razendsnel, waardoor de ingebouwde DAC al snel in technologisch opzicht achterhaald bleek. Evenals de TA-N77ES werd de TA-E77ESD wereldwijd goed verkocht. Er is door Sony ook een variant geproduceerd zonder DAC en digitaal circuit, maar dat is een zeer zeldzame verschijning.

sony_ta-e77es

Wat zegt de Vintage Knob over deze versterker?